14 Nisan 2011 Perşembe

Tereyağı Nasıl Yapılır

Tereyağı yapmak zor zannedilir. Hiç zor değil teknoloji sayesinde iki çırpmada tereyağı hazır bile. Hatırlıyorum da annemin kocaman bir yayığı vardı saatlerce yayık döver tereyağı yapardı. Sonraları o yayık kırıldı bu sefer büyük bir bidonun içinde saatlerce sallayarak yapmaya çalışırdı. Ne kadar uğraştırıcı olsa da tereyağı en sonunda olurdu. Şimdi nasıl pratik bir şekilde tereyağı yapılır bunu paylaşacağım sizinle haydi başlayalım arkadaşlar.



Tereyağı yapmak için:


  • Daha önceden büyükçe bir kap içinde soğutucuda biriktirilmiş kaymak  ( yoğurt kaymağı, süt kaymağı )                    
  • Sıcak su
  • Normal su
  • 2 kase buz
  • Mikser


Yapılışı:

Büyük bir tencere içine oda sıcaklığında bekletilmiş kaymağımızı alalım. Sıcak suyu yavaş yavaş ilave edelim. Kaymağın suyu ılıktan biraz sıcak olmalı parmağımızla kontrol edip su veya sıcak su ilave ederek ayarlayalım.
Mikserle en az 10 dakika çırpalım. Krema kıvamında olup köpükler çıkmaya başlayınca buzları ilave edip çırpmaya devam edelim. Buz oranı yeterli gelmezse daha ekleyebilirsiniz. Tereyağı toplanmaya başlayacaktır.  Tahta bir kaşığı iyice yıkayıp tereyağını bir kaba toplayalım.  Topladığınız tereyağının kabını suyla dolduralım karıştırarak ayran artıklarını çıkaralım suyunu dökelim. Temizlenene kadar en az 4-5 kez bu işleme devam edelim. Tereyağınız hazır bile....





Tencerede kalan ayranlı suyu ocağa alıp kaynatıp ekşimik (lor, süzme) yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok: