9 Kasım 2011 Çarşamba

Zeytinyağlı Yaprak Dolması






         Kayınvalidemin yaprak sarması çok meşhurdur. Hem yapması kolay hem de tadı çok harika olur. Kalem inceliğinde yapılan dolmaları sevmem, yaprak yemişim gibi tat verir. Biz dolamayı dolgun sevdiğimiz için biraz kalınca yapıyoruz, önce gözüm doyar sonra ağzım şenlenir en son miğdem doyar birde bakarsın tencerenin yarısı yok:) 
"Allah Allah dolmaları kim bitirdi?"


Malzemeler:

  • 3 bardak pirinç
  • 5 adet orta boy soğan
  • 1 domates veya 3 kaşık domates suyu
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet dereotu
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1,5 çay kaşığı karabiber
  • 1 limon
  • zeytinyağı
  • tuz
  • 1 demet asma yaprağı
  • 2,5-3 bardak ılık su



Yapılışı:

Soğanlar yemeklik doğranıp tencereye alınır. Bol zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı tuzu döküp soğanları kavuralım. Domatesi rendeleyip soğanlarla kavurmaya devam edelim. Pirinçleri yıkayıp süzdükten sonra soğanlara katıp iyice kavuralım. 1,5 bardak ılık suyu ilave edip karıştıralım hemen kısık ateşte alıp suyunu çekene kadar pişirelim.

Pişen iç harcı 10 dakika dinlendirelim. Bu arada maydanozu ve dere otunu iyice yıkayıp doğrayalım. Limonun suyunu sıkıp harca ilave edelim. Sırayla karabiberi, naneyi, maydanozu ve dereotunu ilave edip iyice karıştıralım. 

Ben tepsi içinde sarıyorum. Asma yaprağını tamamen tepsiye serelim, iç harcı sap kısmına yakın enine uzun şekilde yanlara doğru yayalım. Yan yaprakları harcın üzerine doğru kapatıp, sap kısmından başlayarak rulo yapıp yuvarlayalım. Bu şekilde iç harç bitene kadar devam edelim.

Tencerenin tabanına asma yaprağı ile kaplayalım. (pişerken dibi tutmasın diye) 
Dolmaları ilk sıra gelişi güzel aralıklı dizelim. (bunun nedeni en altta kalan dolmalar fazla pişkin olduğu için)
İkinci sırayı düzenli bir şekilde dolmalar bitene kadar, dizme işlemine devam edelim.
Üzerine bir buçuk bardak ılık su gezdirip önce harlı ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu iyice çekene kadar yarım saat pişirelim. Piştikten sonra üzerine zeytinyağı ince ince gezdirelim.

İyice soğuduktan sonra maydanoz ve limon ile süsleyip servis yapalım. hmmmmm:)




          

Hiç yorum yok: