9 Kasım 2011 Çarşamba

Yoğurt Mayalama


Malzemeler:
2 kilo süt
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 kesme şeker(isteğe göre)

Yapılışı:

Süt kaynatılır ve yoğurt yapılacak kaba alınıp soğumaya bırakılır. Ben 2 kiloluk borcam kullanıyorum.Yoğurt yapılabilmesi için sütün sıcaklığını serçe parmağımızı batırarak anlayacağız. Süte serçe parmağımızı batırıp biraz bekletiyoruz. Eğer parmağımız sıcaklığa dayanabiliyorsa mayalama işlemini gerçekleştirebiliriz. Süt ne çok sıcak ne de çok ılık olamalıdır. 

Bir tatlı kaşığı yoğurdu kaseye alalım, şekeri katıp karıştıralım. Kaseye sütten bir kaç kaşık alıp tekrar karıştıralım. Yavaş yavaş besmele ile süte katıp karıştıralım. Kabın kapağını kapatıp sıcak kalması için altı üstü heryeri örtü ile sarılmış olmalıdır. Üzerini sıkıca örtüp sıcak bir yerde 3-4 saat mayalanmaya bırakalım. Mesela eviniz sobalıysa soba arkasında mayalandırabilir, soba yoksa fırını ılıktan sıcak seviyeye getirip bohçayla tamamen örtülü vaziyette fırının içinde mayalanmaya bırakabilirsiniz. Bu durum sadece kış ayları için geçerlidir. Yaz aylarında sadece örtü ile örtmek yeterli olacak.

NOT:  Eğer mayalamayı hazır yoğurttan yapacaksanız 1 yemek kaşığı kullanın. 

Hiç yorum yok: