10 Kasım 2011 Perşembe

Bamya (Kış Hazırlıkları)



              Kışa hazırlanmak lazım! Ne pişireyim diye düşünürken hemen buzluktan alıp hazırlamak çok pratik oluyor. Uzun zamandır bir şey yazmadığımı fark ettim. Bu bamyayı hazırlarken hemen resmini çektim işte ayrıntılar.



Bamya buzluğa nasıl atılır:

Malzemeler
- yarım kilo bamya 
- 2 büyük domates
- yarım limon

Hazırlanışı:

Bamyaları önce iyice yıkıyoruz onun böle sakalları vardır. Temizleyebildiğimiz kadar temizleyelim çünkü bir daha yıkamayacağız. Bıçakla tepelerini fazla derine kaçmadan keserek atıyoruz. Eğer derine kaçarsak bamya pişerken salya salar.  İşin zor kısmı bittikten sonra bamyaları tencereye alıp üzerine yarım limonu sıkıyoruz, domatesleri de küp küp doğrayıp ilave ediyoruz. Ocağa alıp orta ateşte bıraktığı suyu çekene kadar arada sırada karıştırarak suyunu çektiriyoruz. Soğuduğu zaman buzdolabı poşetine aşağıdaki resimde olduğu gibi koyuyoruz ki dolapta fazla yer kaplamasın:)




9 Kasım 2011 Çarşamba

Oyun Hamurundan Kaplumbağ-Salyangoz-Yılan









           Kızımın oyun hamurlarıyla oynarken, sevimli minik sürüngenler çıktı ortaya. Elinden zor kurtulan hayvanlar sadece tek bir pozluk resim verebildiler ve fazla yaşayamadılar. Yapmak isteyenler için aşamalı resimlerini çektim.

Kaplumbağ;

 


Salyangoz;



Yoğurt Mayalama


Malzemeler:
2 kilo süt
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 kesme şeker(isteğe göre)

Yapılışı:

Süt kaynatılır ve yoğurt yapılacak kaba alınıp soğumaya bırakılır. Ben 2 kiloluk borcam kullanıyorum.Yoğurt yapılabilmesi için sütün sıcaklığını serçe parmağımızı batırarak anlayacağız. Süte serçe parmağımızı batırıp biraz bekletiyoruz. Eğer parmağımız sıcaklığa dayanabiliyorsa mayalama işlemini gerçekleştirebiliriz. Süt ne çok sıcak ne de çok ılık olamalıdır. 

Bir tatlı kaşığı yoğurdu kaseye alalım, şekeri katıp karıştıralım. Kaseye sütten bir kaç kaşık alıp tekrar karıştıralım. Yavaş yavaş besmele ile süte katıp karıştıralım. Kabın kapağını kapatıp sıcak kalması için altı üstü heryeri örtü ile sarılmış olmalıdır. Üzerini sıkıca örtüp sıcak bir yerde 3-4 saat mayalanmaya bırakalım. Mesela eviniz sobalıysa soba arkasında mayalandırabilir, soba yoksa fırını ılıktan sıcak seviyeye getirip bohçayla tamamen örtülü vaziyette fırının içinde mayalanmaya bırakabilirsiniz. Bu durum sadece kış ayları için geçerlidir. Yaz aylarında sadece örtü ile örtmek yeterli olacak.

NOT:  Eğer mayalamayı hazır yoğurttan yapacaksanız 1 yemek kaşığı kullanın. 

Bılbırcıka (Abaza Salçası)




                   Evet işte abazaların bılbırcıka tarifini yayınlıyorum. Bu abaza tuzunu kayınvalidemden öğrendim. Kendisi abaza değil ama abaza yemeklerini onlardan daha güzel yapıyor:) Bu sos tavuk yemeklerinde, et yemelerinde ve fırın patateste çok güzel oluyor denemeyen kalmasın.


Malzemeler:


  • 1 kilo biber salçası
  • 1 kase ayıklanmış sarımsak
  • 1 çay bardağı çekilmiş kişniş
  • 1 çay bardağı abıska otu (baharatçılardaki ismini öğrenince yazarım)
  • tuz


Yapılışı:

               Biber salçasını geniş bir karıştırma kabına alalım. Sarımsakların hepsini birden dövemeyeceğimiz için yarısını 1 tatlı kaşığı tuz ile havanda iyice ezelim. Sonra da diğer yarısınıda aynı şekilde ezip salçanın içine katalım. Kişniş ve abıska otunuda ilave edip iyice karıştıralım. Salçanın tadına bakarak tuz oranını arttıralım. Bılbırcıkanın çok tuzlu olması gerekir, böylece uzun süre buz dolabında bozulmadan saklanır. Dilerseniz sarımsak oranını da arttırabilirsiniz. Afiyet olsun....

Zeytinyağlı Yaprak Dolması






         Kayınvalidemin yaprak sarması çok meşhurdur. Hem yapması kolay hem de tadı çok harika olur. Kalem inceliğinde yapılan dolmaları sevmem, yaprak yemişim gibi tat verir. Biz dolamayı dolgun sevdiğimiz için biraz kalınca yapıyoruz, önce gözüm doyar sonra ağzım şenlenir en son miğdem doyar birde bakarsın tencerenin yarısı yok:) 
"Allah Allah dolmaları kim bitirdi?"


Malzemeler:

  • 3 bardak pirinç
  • 5 adet orta boy soğan
  • 1 domates veya 3 kaşık domates suyu
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet dereotu
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1,5 çay kaşığı karabiber
  • 1 limon
  • zeytinyağı
  • tuz
  • 1 demet asma yaprağı
  • 2,5-3 bardak ılık su



Yapılışı:

Soğanlar yemeklik doğranıp tencereye alınır. Bol zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı tuzu döküp soğanları kavuralım. Domatesi rendeleyip soğanlarla kavurmaya devam edelim. Pirinçleri yıkayıp süzdükten sonra soğanlara katıp iyice kavuralım. 1,5 bardak ılık suyu ilave edip karıştıralım hemen kısık ateşte alıp suyunu çekene kadar pişirelim.

Pişen iç harcı 10 dakika dinlendirelim. Bu arada maydanozu ve dere otunu iyice yıkayıp doğrayalım. Limonun suyunu sıkıp harca ilave edelim. Sırayla karabiberi, naneyi, maydanozu ve dereotunu ilave edip iyice karıştıralım. 

Ben tepsi içinde sarıyorum. Asma yaprağını tamamen tepsiye serelim, iç harcı sap kısmına yakın enine uzun şekilde yanlara doğru yayalım. Yan yaprakları harcın üzerine doğru kapatıp, sap kısmından başlayarak rulo yapıp yuvarlayalım. Bu şekilde iç harç bitene kadar devam edelim.

Tencerenin tabanına asma yaprağı ile kaplayalım. (pişerken dibi tutmasın diye) 
Dolmaları ilk sıra gelişi güzel aralıklı dizelim. (bunun nedeni en altta kalan dolmalar fazla pişkin olduğu için)
İkinci sırayı düzenli bir şekilde dolmalar bitene kadar, dizme işlemine devam edelim.
Üzerine bir buçuk bardak ılık su gezdirip önce harlı ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu iyice çekene kadar yarım saat pişirelim. Piştikten sonra üzerine zeytinyağı ince ince gezdirelim.

İyice soğuduktan sonra maydanoz ve limon ile süsleyip servis yapalım. hmmmmm:)